اعتماد به نفس به معنی ایمان به خود است. اعتقاد به اینكه فرد، توانایی مقابله با چالشهای زندگی، موفقیت و تمایل به عملكرد طبق آن را دارد و مستلزم درک واقع بینانه تواناییها و احساس امنیت است.
این توانایی به افراد کمک میکند تا از اعتبار برخوردار شوند، اولین احساس قوی را ایجاد کنند، با فشارها کنار بیایند و با چالشهای شخصی و شغلی مقابله کنند.داشتن مهارت اعتماد به نفس یکی از لازمه های زندگی اجتماعی است.
یعنی اینکه فرد، به تواناییهای خویش برای انجام کارها، پذیرش مسئولیتها و برقراری ارتباط با دیگران، ایمان داشته باشد.
کسی از شما میپرسد: اعتماد به نفس شما بالاست؟ شما هم میگویید: بله. من اعتماد به نفس بالایی دارم.
بعد از شما میپرسد: پس مثلاً میتوانید با کمی تمرین، یک برنامه نویس حرفه ای شوید؟ یا میتوانید پس از آموزش دیدن، یک وکیل حرفهای شوید؟
ممکن است شما اعتماد به نفس بالایی داشته باشید، اما این اعتماد به نفس در زمینهی برنامه نویسی یا وکالت نباشد. یا مثلاً ممکن است اعتماد به نفس شما در نویسندگی بسیار بالا باشد، اما در سخنرانی چنین اعتماد به نفسی نداشته باشید.
اینکه همهی موضوعات و مهارتها را یکی کنید و دربارهی اعتماد به نفس بالا یا پایین حرف بزنید، منطقی نیست.
اشخاصی که اعتماد به نفس پایینی دارند معمولا عکس العمل افراد دیگر را بهانه ای قرار می دهند برای توجیه عدم انجام کار! اما این تصور اشتباه است زیرا ما در نظر انسانهای دیگر آنقدر مهم نیستیم که خودمان تصور می کنیم.
مفهوم عزت نفس
عزت نفس یعنی من توانمند و ارزشمند هستم و صلاحیت یک زندگی شاد و موفق را دارم. به علاوه تمام موجودات و انسان ها نیز ارزشمند هستند و صلاحیت یک زندگی شاد و موفق را دارند.
وقتی عزت نفس سالمی دارید یعنی به اندازه کافی از دستاوردها و توانایی های خود آگاهی دارید، از آنچه هستید خوشحالید و خودتان را دوست دارید. به همین دلیل هم احساسات خود را به راحتی بیان می کنید، خودتان را سرزنش نمی کنید و به خودتان اهمیت و ارزش قائل هستید.
راه هایی برای افزایش اعتماد به نفس
خودتان را دوست داشته باشید
یاد بگیرید که چطور دیدگاههای منفی را با دیدگاههای مثبت، در خودتان عوض کنید. توجه کنید که تنها فردی که میتواند دردهای روحی روانی را التیام بخشد خود شخص شما هستید. این که بتوانید عاشق خودتان باشید به دو روش امکانپذیر است:
۱. یادبگیرید خودتان را شاد کنید
حمایت افراد از شما زمانی به وجود میآید که خودتان ابتدا نسبت به خودتان باور داشته باشید. فراموش نکنید که استقامت، کلید خودشکوفاییست؛ چرا که خودشکوفایی میتواند با یک دیدگاه منفی از بین برود و به جایگاه اول خود بازگردد.
۲. از خودتان تمجید کنید
همیشه در زمان شکستها، خودتان را به خاطر موفقیتهایی که داشتهاید تشویق کنید. ساختن اعتماد به نفس در یک شب میسر نیست و زمان میبرد تا مغز شما نسبت به تعریف شما از خودتان متقاعد شود. بلند صحبت کردن جلوی آینه میتواند به شما کمک کند و تاثیر مثبت بسیاری میگذارد.
اطرافتان را با انرژی مثبت پر کنید
باید اطرافتان را مملو از انرژی مثبت کنید. دوستی و معاشرت با کسانی که به زندگی شما یک ارزش اضافه میکنند نه تنها باعث ایجاد اعتماد به نفس در شما میشود، بلکه مسبب رشد شما در بخشهای مختلف زندگی نیز میشود.
اطرافتان را به کمک این راهها مملو از انرژی مثبت کنید:
۱. با افراد مثبت معاشرت کنید
با افرادی که ذهنیت مثبتی دارند رفت و آمد و معاشرت کنید تا با چشمانتان ببینید که اعتماد به نفس چگونه است و در نتیجه تلاش کنید تا با بالا بردن اعتماد به نفس، شبیه آنان شوید. ممکن است شما یک فردی با اعتماد به نفس بالا را ببینید و چگونگی بروز اعتماد به نفس را از او یاد بگیرید. قبل از آنکه بخواهید با کسی رابطه برقرار کنید، مطمئن شوید که دلیل مجذوب شدن فرد مورد نظر توسط شما نگرش مثبت آن فرد است نه این که آنان نیز مانند شما عزت نفس پایینی دارند.
۲. حضور داشتن در فضاهای مثبت
بودن در فضای مثبت و شاد میتواند به شما کمک کند تا انرژی لازم را برای حرکت رو به جلو داشته باشید. مسیر ساختن اعتماد به نفس و عزت نفس بالا مستمر و بدون وقفه است. به عنوان یک انسان، شما یک موجود اجتماعی هستید که به دنبال ایجاد ارتباط با افراد دیگر هستید. فقط در یک فضای مثبت است که شما می توانید با افراد مثبت دیدار کنید و ارتباط بسازید. داشتن ارتباط شخصی و عاطفی با کسی که ذهنیت مثبتی نسبت به زندگی دارد میتواند تضمین کند که این انرژی مثبت به شما نیز انتقال مییابد.
لباس خوب بپوشید
لباس شکیل پوشیدن فقط از نگاه دیگران خوب به نظر نمیرسید؛ بلکه به بالا بردن اعتماد به نفس در درون خودتان را نیز کمک میکنید.میتوانید امتحان کنید مخصوصا اگر آن لباس جدید و نو باشد.
تاثیرات نبود
نبود اعتماد بنفس مشکلات بسیاری را برای فرد به همراه خواهد داشت. در این حالت موارد ذکر شده فوق می تواند کاملا برعکس برای فرد اتفاق بیافتد. متاسفانه وجود این مشکل زمینه ساز بسیاری از آسیب ها و بیماری های روحی و روانی است. به همین جهت توصیه می کنیم هر چه سریعتر نسبت به پیگیری و حل این مشکل و متعاقبا برای بدست آوردن مهارت لازم اقدام نمایید.