اگر به دنبال معنای بیشتری در زندگی بودهاید، روانشناسی مثبت میتواند راه حل شما برای ارضای آن احساس «چیزی کم است» باشد. روانشناسی مثبت، نوعی روانشناسی است که بر اقداماتی تمرکز دارد که میتوانید برای بهبود سلامت جسمی و روانی خود انجام دهید و حس هدفمندی و خوشبینی بیشتری داشته باشید.
تصورات غلط زیادی در مورد روانشناسی مثبت وجود دارد، از جمله این فرض که احساسات منفی را نادیده میگیرد یا مترادف با تفکر مثبت است. با این حال، این حوزه روانشناسی توسط تحقیقات علمی دقیقی پشتیبانی میشود که مزایای واضحی را در صورت استفاده صحیح نشان میدهد.
در ادامه با مجله قهرمان همراه باشید و برای اینکه بتوانید شادی و رضایت واقعی حاصل از روانشناسی مثبت را به طور کامل تجربه کنید، باید بفهمید که روانشناسی مثبت چیست، چگونه کار میکند و چگونه میتوانید آن را برای تقویت رشد شخصی هدایت کنید.
تعریف روانشناسی مثبت
روانشناسی مثبت مطالعه چگونگی استفاده افراد از نقاط قوت شخصیت خود برای ساختن زندگیهای پربار و معنادار است. برخلاف بسیاری از اشکال دیگر روانشناسی سنتی، روانشناسی مثبت به جای تمرکز بر علل و علائم بیماری روانی، بر توسعه داراییهای ذهنی مانند تابآوری، قدردانی و نقاط قوت فردی تمرکز دارد.
این شاخه از روانشناسی بر رفتارهایی تمرکز دارد که میتوانید برای یافتن شادی، هدف و رفاه از آنها استفاده کنید. این شاخه تأکید میکند که ایجاد یک زندگی ارزشمند چیزی بیش از پیشگیری و درمان مشکلات است.
روانشناسی مثبت چگونه کار میکند؟
روانشناسی مثبت بر تجربیات و جنبههای مثبت زندگی تأکید میکند تا شادی واقعی و سلامت عاطفی را تقویت کند. این مفهوم بر چند ستون اصلی بنا شده است:
- تمرین قدردانی: روانشناسی مثبت بر جنبههای مثبت زندگی شما تمرکز دارد و فضایلی مانند قدردانی و آگاهی از چیزهای خوبی که دارید را تشویق میکند.
- شناسایی نقاط قوت شخصیت: این شاخه از روانشناسی شما را به چالش میکشد تا از استعدادها، علایق، نقاط قوت و فضایل خود برای بهبود شادی کلی و رضایت از زندگی خود استفاده کنید.
- پرورش خرد: پرورش خرد از طریق تجربیات زندگی و خودآگاهی میتواند به شما در ساختن نوع زندگی دلخواهتان کمک کند .
- ایجاد روابط: روانشناسی مثبت شما را تشویق میکند تا با دیگران ارتباط برقرار کنید و روابط سالمی برقرار کنید تا رشد شخصی خود را پرورش دهید و با احساسات دشوار و رویدادهای زندگی کنار بیایید.
- اقدام کردن: ایده کلیدی این مفهوم این است که شما میتوانید از طریق تمرینهای روانشناسی مثبت، برای پیشرفت در زندگی اقدام کنید.
- یک مثال روانشناسی مثبت، نوشتن خاطرات در مورد احساسات و تجربیات مثبت شما برای کمک به پرورش یک طرز فکر مثبت است . مثالهای دیگر شامل تمرین ذهن آگاهی از طریق مداخلاتی مانند غذا خوردن شهودی و تمرین خوش بینی است زیرا این موارد شامل اقدام برای بهبود زندگی شما میشوند.
۸ تمرین روانشناسی مثبت
بهرهگیری از روانشناسی مثبت از طریق فعالیتهای ساده و تغییرات در رفتار میتواند حس رضایت شما را در زندگی شخصی و حرفهایتان به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در اینجا چند تمرین خودیاری وجود دارد که میتوانید از امروز برای پرورش طرز فکر رشد شروع کنید.
۱. نقاط قوت غالب خود را با VIA-IS پیدا کنید
روانشناسان مثبت معتقدند که استفاده از نقاط قوت و فضایل شخصیتی، راهی به سوی زندگی هدفمندتر است. طبق تحقیقات گالوپ، کارمندانی که هر روز از نقاط قوت خود استفاده میکنند، سه برابر بیشتر احتمال دارد که کیفیت زندگی خود را عالی بدانند.
اولین قدم، کشف نقاط قوت خود از طریق ارزیابی فهرست نقاط قوت VIA (VIA-IS) است. این پرسشنامه مبتنی بر شواهد به شما کمک میکند تا ویژگیهای مثبت خود را درک و شناسایی کنید. هدف این است که به شما کمک کند در زندگی پیشرفت کنید، نه اینکه فقط زنده بمانید.
۲. بفهمید چه چیزی شما را در حالت تچان قرار میدهد
حالت غرق شدن در کار زمانی است که شما درگیر کاری میشوید که آنقدر لذتبخش است که تمام توجه شما را به خود جلب میکند. بسیاری از افراد در حالت غرق شدن، گذر زمان و خودآگاهی را از دست میدهند. حالت کار عمیق یا حالت تمرکز کامل، آن را تحریک میکند و به شما کمک میکند تا وظایف پیچیده را انجام دهید.
یافتن جریان، مفهومی از روانشناسی مثبت است. این امر میتواند منجر به سطوح بالاتر بهرهوری، حواسپرتی کمتر و انتقاد کمتر از خود شود و در نهایت به شادی و رضایت کلی شما کمک کند.
۳. هر روز قدردانی را تمرین کنید
شما میتوانید با انجام منظم تمرینهای سپاسگزاری، روانشناسی مثبت را تمرین کنید. چند نمونه از فعالیتهایی که میتوانید امتحان کنید شامل نوشتن خاطرات سپاسگزاری، نوشتن یادداشتهای تشکر هفتگی برای همکاران یا سایر افراد در زندگیتان یا اختصاص دادن زمانی مشخص برای تأمل در مورد نعمتهایتان در هر روز است.
۴. شفقت به خود را در خود پرورش دهید
افزایش مثبت اندیشی همچنین به معنای بهبود افکارتان در مورد خودتان است. این کار را میتوان از طریق اعمالی مانند عشق به خود و دلسوزی برای خود انجام داد. تحقیقاتی که برای انتشار در مجله بریتانیایی مددکاری اجتماعی پذیرفته شده است، نشان میدهد که دلسوزی برای خود، پیشبینیکننده سلامت روان بهتر است.
سعی کنید با خودتان مثبت صحبت کنید، مرزهای سالم تعیین کنید یا یک برنامه مراقبت از خود ایجاد کنید. هدف این است که به جای اینکه به منتقد درونی خود اجازه دهید کنترل امور را به دست بگیرد، مهربانی و درک خود را افزایش دهید.
۵. ذهن آگاهی را در اولویت قرار دهید
ذهن آگاهی تمرین حضور در لحظه برای رسیدن به حالت آرامش است. طبق یک بررسی سیستماتیک که در مجله روانشناسی BMC منتشر شده است، ذهن آگاهی در چارچوب روانشناسی مثبت میتواند بهزیستی را افزایش دهد. این روش میتواند با تمرکز عمدی بر آنچه در اطراف شما اتفاق میافتد، به شما در رسیدن به خودآگاهی بیشتر کمک کند. همچنین میتواند به شما در دفع افکار منفی خودکار برای رسیدن به حالت ذهنی مثبت کمک کند.
چند تمرین مختلف ذهن آگاهی که میتوانید امتحان کنید شامل مدیتیشن، تنفس عمیق و نوشتن خاطرات روزانه است. این فعالیتها میتوانند به شما در ایجاد مهارتهای ذهن آگاهی مانند مشاهدهگر بودن و عدم قضاوت کمک کنند.
۶. مثبت اندیشی را تمرین کنید
تفکر مثبت بخش مهمی از روانشناسی مثبت است زیرا شامل پرورش احساسات مثبت میشود. وقتی شما درگیر تفکر مثبت میشوید، هیچ فکر یا احساس منفی را نادیده نمیگیرید. در عوض، شما تصمیم میگیرید که با خوشبینی و نگرش ذهنی مثبت به شرایط منفی نزدیک شوید.
مزایای تفکر مثبت شامل مدیریت بهتر استرس، سازگاری بیشتر با تغییرات و نوسانات خلقی کمتر است. شما میتوانید از طریق فعالیتهایی مانند استفاده از جملات تاکیدی مثبت یا رویکرد مثبت به موقعیتهایی که خارج از منطقه امن شما هستند، به این مزایا دست یابید.
۷. یک تابلوی چشمانداز مراقبت از خود ایجاد کنید
انجام تمرینات مراقبت از خود میتواند به شما در تعدیل سطح استرس و ایجاد آمادگی ذهنی کمک کند . چیزی به سادگی ایجاد یک تابلوی آرزوهای مراقبت از خود میتواند به شما در درک انواع فعالیتهایی که از آنها لذت میبرید و همچنین فعالیتهایی که با سبک زندگی شما مطابقت دارند، کمک کند. گزینههای دیگر شامل تمرینات کوتاه مانند در آغوش گرفتن کسی یا تمرینات وقتگیرتر، مانند گذراندن یک روز در اسپا در خانه است.
هدف این است که به شما کمک کند تا چگونگی آرامش و رهایی از استرس مزمن را تجسم کنید و انرژی بیشتری برای تمرکز بر بهبود رفاه خود داشته باشید.
۸. درباره تجربیات گذشته بنویسید
بهرهگیری از احساسات مثبتی که در گذشته تجربه کردهاید میتواند به شما کمک کند تا تجربیات مثبت خود را تصدیق و قدردانی کنید. طبق تحقیقات منتشر شده در مجله تحقیقات شخصیت، نوشتن در مورد تجربیات مثبت با افزایش خلق و خوی مثبت و کاهش بیماریها مرتبط بوده است.
نوشتن در مورد وقایع آسیبزا نیز میتواند مفید باشد. در همین مطالعه، تحقیقاتی مورد بحث قرار گرفت که نشان میدهد نوشتن در مورد تروما ممکن است مشکلات سلامت جسمی را کاهش داده و عملکرد سیستم ایمنی را افزایش دهد. از آنجا که سلامت جسمی و روانی شما به شدت به هم وابسته است، نوشتن در مورد هر دو نوع تجربه میتواند سلامت و تابآوری را افزایش دهد.
اگر مطمئن نیستید که چگونه شروع کنید، از دستورالعملهای زیر برای نوشتن خاطرات روزانه استفاده کنید:
- توصیههای ژورنالی برای سلامت روان
- نوشتن خاطرات عزت نفس به شما کمک میکند تا اعتماد به نفس خود را افزایش دهید
- ایدههای خودکاوی برای نوشتن خاطرات روزانه
- یادداشتهای روزانه برای تمام جنبههای زندگی
مزایای روانشناسی مثبت
پذیرش روانشناسی مثبت میتواند برای سلامت روان و جسم شما مفید باشد. همچنین میتواند تمرکز و انگیزه شما را برای بهبود عملکردتان در زندگی شخصی و حرفهای افزایش دهد.
از دیگر مزایای روانشناسی مثبت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود سلامت روان : روانشناسی مثبت به شما کمک میکند تا مغز خود را برای تمرکز روی نکات مثبت، که میتواند منجر به سلامت روان بهتر شود، بازسازی کنید.
- افزایش بهرهوری: تحقیقات نشان داده که کارگرانی که در شغل خود شادتر هستند، عملکرد بهتری دارند. نگرشهای مثبت، مانند نگرشهایی که از طریق روانشناسی مثبت پرورش مییابند، میتوانند بهرهوری بلندمدت را نیز پیشبینی کنند.
- افزایش اعتماد به نفس: روانشناسی مثبت میتواند به شما کمک کند تا اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و مزایایی مانند تصمیمگیری بهتر و مهارتهای حل مسئلهی پیشرفته را به همراه داشته باشد.
- افزایش تابآوری: طبق مطالعهای که در مجله روانشناسی بالینی منتشر شده است، احساسات مثبت نقش مهمی در تابآوری دارند . به این ترتیب، روانشناسی مثبت میتواند به افزایش پشتکار و ثبات شما کمک کند.
- روابط بهتر: روانشناسی مثبت میتواند با کمک به شما در تمرکز بر آنچه درست پیش میرود به جای تمرکز بر آنچه اشتباه پیش میرود، روابط بین فردی شما را بهبود بخشد. این میتواند سبک مدیریت تعارض شما را بهبود بخشد و ارتباط مؤثر در روابط را افزایش دهد.
- خودکنترلی بیشتر : با درک اینکه چه چیزی شما را انگیزه میدهد و چه چیزی شما را از مسیر خارج میکند، میتوانید روی انجام کاری که دوست دارید تمرکز کنید و از آنچه دوست ندارید اجتناب کنید. این میتواند به شکلدهی مسیر شخصی و حرفهای شما کمک کند.