شیره انگور اغلب به صورت طبیعی و بدون افزودن قند یا سایر مواد شیرین کننده تولید میشود. طعم شیره انگور معمولاً شیرین و تا حدی ترش است و میتواند رنگهای مختلفی مانند قرمز، بنفش و سبز داشته باشد. با مجله قهرمان همراه باشید تا از خواص شیره انگور مطلع شوید.
خواص شیره انگور
این محصول در بسیاری از فرهنگها و کشورها مورد استفاده قرار میگیرد و خواص غذایی زیادی دارد. طبع شیره انگور گرم و تر است. خواص شیره انگور عبارتند از:
غنی از آنتیاکسیدانها:
شیره حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان است که میتواند به سلامتی سلولها کمک کند. آنتیاکسیدانها در مقابله با رادیکالهای آزاد و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان و التهابات موثر هستند.
افزایش انرژی:
شیره انگور با داشتن ویتامین ها و مواد معدنی حیاتی و کالری بیشتری نسبت به انگور مصرف میزان کمی از آن باعث تأمین انرژی موردنیاز بدن می شود. این قندها به صورت سریع جذب میشوند و سطح انرژی را در بدن افزایش میدهند.
پشتیبانی از سلامت قلب:
تحقیقات نشان داده است که شیره میتواند به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کند. آنتیاکسیدانهای موجود در شیره انگور، خون را ترقیق میکنند و از رسوبات چربی در دیوارههای عروقی جلوگیری میکنند.
آرامش بخش:
شیره در میان برخی از مردم به عنوان زادگاه آرامش و آرامش شناخته میشود. این محصول دارای خواص غذایی متعددی هست مانند آرام بخشی که میتواند تأثیر مثبتی بر روح و روان افراد داشته باشد. این خاصیت معمولاً به وجود مواد طبیعی موجود در شیره انگور مانند سرتوئین، یک آمینواسید آرام بخش، نسبت داده میشود.
بهبود عملکرد گوارشی:
شیره حاوی مقدار قابل توجهی فیبر است که به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک میکند. فیبر موجود در شیره انگور میتواند در جذب آب و تشکیل ماسههای رودهای موثر باشد و مساعدت در حرکت منظم رودهها نماید.
حفظ سلامت پوست:
شیره انگور حاوی مقادیر قابل توجهی آنتوسیانینها است. آنتوسیانینها علاوه بر اینکه به شیره انگور رنگ طبیعی خود را میدهند، میتوانند به حفظ سلامت پوست کمک کند.
خواص شیره انگور برای درمان کم خونی:
شیره انگور حاوی آهن و ویتامین B12 است که نقش بسیار مؤثری را در خون سازی با افزایش سطح گلبول قرمز در بدن دارند به همین خاطر مصرف یک الی دو قاشق غذاخوری شیره انگور یک سوم از نیاز روزانه ی بدن به آهن را تأمین می کند و برای رفع کم خونی مفید است.
خواص شیره انگور بر لاغری و کاهش وزن:
شیره انگور ممکن است تأثیری بر وزن داشته باشد، اما تأثیر آن بستگی به مقدار مصرف و شرایط سایر عوامل دارد. به طور کلی، شیره انگور حاوی قند طبیعی است و انرژی زیادی در خود دارد. بنابراین، مصرف زیاد شیره میتواند منجر به افزایش کالری و مصرف اضافی انرژی شود که در صورتی که تعادل مصرف کالری با میزان فعالیت جسمانی نباشد، میتواند به افزایش وزن منجر شود.
به همین دلیل، اگر شما در حال تلاش برای کاهش وزن هستید، مصرف شیره را در حد معقولی نگه داشته و در چارچوب تعادل مصرف کالری با سایر مواد غذایی قرار دهید. همچنین، توجه به سایر عوامل مؤثر بر کاهش وزن مانند فعالیت بدنی، تنظیم تعادل کالری، مصرف مواد غذایی سالم و تنوع در رژیم غذایی نیز بسیار مهم است.
ارزش غذایی شیره انگور
ارزش غذایی شیره انگور بستگی به ترکیبات و مقادیر دقیق موجود در هر نوع شیره انگور و روش تهیه آن دارد. با این حال، در کل شیره انگور شامل موارد زیر است:
- انرژی: شیره قندهای طبیعی مانند گلوکز و فروکتوز را در خود دارد که به عنوان منبع انرژی برای بدن عمل میکنند. هر 100 گرم شیره انگور حدود 288 کیلوکالری انرژی دارد.
- کربوهیدرات: شیره اغلب حاوی مقادیر قابل توجهی کربوهیدرات است. کربوهیدراتها منبع اصلی انرژی برای بدن هستند و هر 100 گرم شیره انگور بیش از 70 گرم کربوهیدرات دارد.
- قندها: شیره شامل قندهای طبیعی نظیر گلوکز و فروکتوز است.
روش مصرف شیره انگور
شیره را میتوان به صورت مستقیم یا در تهیه غذاها و نوشیدنیها استفاده کرد. در زیر چند روش مصرف شیره انگور را برای شما توضیح میدهم:
- مصرف مستقیم: میتوانید شیره را به صورت مستقیم مصرف کنید. برای این کار، میتوانید یک قاشق چایخوری یا یک قاشق غذاخوری شیره انگور را مستقیماً بخورید. معمولاً شیره انگور به عنوان یک محصول خوشمزه و شیرین مصرف میشود.
- در تهیه سسها: شیره میتواند به عنوان مکملی در تهیه سسها مورد استفاده قرار بگیرد. مثلاً میتوانید شیره انگور را به سس ماست یا سس سسام برای افزایش طعم و شیرینی اضافه کنید.
- در تهیه دسرها: شیره میتواند به عنوان یک ماده شیرین کننده در تهیه دسرها مورد استفاده قرار بگیرد. میتوانید آن را به تهیه خمیرهای شیرین، پودینگ، کیک یا کلوچه اضافه کنید.
- در نوشیدنیها: شیره میتواند به عنوان یک ماده شیرین کننده در نوشیدنیها استفاده شود. مثلاً میتوانید آن را به آب معمولی یا آب میوه اضافه کنید تا به آن طعم و شیرینی بدهد.
طرز تهیه شیره انگور روش خانگی
برای تهیه شیره انگور خانگی، میتوانید این مراحل را دنبال کنید:
مواد لازم:
- انگور تازه و سالم
- قند به میزان دلخواه (برای نسبت معمولی، میتوانید برای هر کیلو انگور حدود 600 گرم قند استفاده کنید)
- آب
طرز تهیه:
۱. انگور را به دقت شسته و عناصر غیرمطلوب مانند ساقهها و دانههای خراب را حذف کنید.
۲. انگور را در دیگی یا قابلمهای مناسب قرار دهید و با استفاده از یک چاقو یا چنگال به آرامی میوه را خرد کنید تا دانهها از مغز جدا شوند. از خرد کردن زیاد انگور خودداری کنید تا مغز را آسیب نرسانید.
۳. انگور خرد شده را به همراه پوست و مغز در قابلمه قرار داده و روی آن چند قاشق آب اضافه کنید. آب به میزان کمک میکند مغز انگور را تر و رطوبت داشته باشد.
۴. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار داده و با قاشق برخوردار روی مغز انگور فشار و شیره را جدا کنید. هنگام فشار دادن، سعی کنید خیلی زیاد به پوست انگور نچسبید تا طعم تلخی ایجاد نشود.
۵. شیره را به صورتی که پوست و مغز در آن باشد به همراه قند به قابلمه اضافه کنید. میزان قند را میتوانید براساس ترجیحات شخصی تنظیم کنید. برای نسبت معمولی، هر کیلو انگور حدود 600 گرم قند استفاده کنید.
۶. شعله را بالا ببرید تا شیره جوش بیاید. هنگامی که شروع به جوشیدن کرد، حرارت را کم کنید.
۷. شیره را تا زمانی که غلظت مطلوب به دست آید (معمولاً حدود یک ساعت) بجوشانید و همزمان با جوشاندن، اسکیمر را بر روی سطح شیره قرار داده تا جوش اضافی و اسکوبهایی که به وجود میآیند را حذف کنید.
۸. پس از رسیدن به غلظت مطلوب، شیره را از روی حرارت برداشته و به مدت چند دقیقه خنک شود.
۹. شیره را از مغز انگور جدا کنید و با است
۱۰. شیره خنک شده را از مغز انگور جدا کنید و با استفاده از یک سایهگذار یا سیبزمینی پرس، مغز انگور را فشار دهید تا تمام مقدار شیره را به دست آورید. این کار باعث میشود تا قسمتهای غلیظ و پوست انگور از مغز جدا شده و شیره صافتر شود.
۱۱. شیره را از بالای قابلمه به داخل شیشه یا بطری نگهداری کنید. میتوانید از قیچیهای کشاورزی استفاده کنید تا لبههای شیشه را تمیز کنید و احتمال ریزش شیره را کم کنید.
۱۲. بعد از سرد شدن، درب شیشه را محکم ببندید و شیره را در یخچال نگهداری کنید. شیره را در یخچال تا یک تا دو هفته قابل نگهداری است.
در این طرز تهیه شیره خانگی، میتوانید مقدار قند را براساس ترجیحات خودتان تنظیم کنید. همچنین میتوانید با اضافه کردن مقداری آب لیمو یا عصاره لیموترش، به شیره انگور تهیه شده حس تازگی و ترشی بیشتری بدهید.
کلام آخر
البته، به دلیل محتوای شیرین کننده طبیعی خود، از مصرف زیاد آن باید با احتیاط استفاده کرد، به ویژه در صورتی که شیره با انگور ترش تهیه شده باشد، زیرا ممکن است سبب افزایش قند خون شود. همچنین، افرادی که به دنبال رژیم کم کربوهیدرات یا رژیم غذایی خاصی هستند، باید در مصرف شیره محدودیت داشته باشند.