اگر تا به حال از خود پرسیده اید که دانش چگونه کار می کند، نظریه یادگیری اجتماعی می تواند آن را توضیح دهد. تئوری یادگیری اجتماعی می تواند به شما در درک بهتر خود و افراد اطرافتان کمک کند. همچنین می توان از آن برای بهبود فرآیند یادگیری استفاده کرد.
معاشرت یک منبع عالی انگیزه برای یادگیری چیزهای جدید است. در حالی که یادگیری تجربی راهی موثر برای کسب دانش است، یادگیری با دیگران می تواند سرگرم کننده تر باشد. با مجله قهرمان همراه باشید تا کشف کنید که چگونه می توانید نظریه یادگیری اجتماعی را در زندگی خود به کار ببرید و از نکات کلیدی آن بهره مند شوید.
نظریه یادگیری اجتماعی چیست؟
نظریه یادگیری اجتماعی ایده ای است که افراد از طریق تعاملات اجتماعی یاد می گیرند. با مشاهده دیگران، اعمال و رفتارها را الگوبرداری می کنیم. روانشناس آلبرت بندورا نظریه یادگیری اجتماعی را به عنوان یک رویکرد بین رفتاری برای یادگیری مشاهده ای توسعه داد. هدف او این بود که شکاف بین سایر فرضیه های رفتاری را پر کند.
برای مثال یکی از این شکاف ها شرطی سازی عامل در مقابل شرطی سازی کلاسیک است. شرطی سازی عامل شامل پاداش و مجازات است، در حالی که شرطی سازی کلاسیک از محرک های ظریف استفاده می کند. بندورا می خواست فرآیندهای شناختی را که بر رفتار انسان تأثیر می گذارد، درک کند.
نظریه یادگیری اجتماعی منحصر به فرد است زیرا رفتار را به عنوان یک رابطه علی دو طرفه توضیح می دهد. این نوع رابطه به این معنی است که شما بر دیگران تأثیر می گذارید و دیگران بر شما تأثیر می گذارند.
اصول اصلی نظریه یادگیری اجتماعی
نظریه یادگیری اجتماعی نشان می دهد که چگونه توجه، حافظه و محیط اجتماعی رفتار را شکل می دهند. با هدایت این ایده که یادگیری در یک محیط اجتماعی مهم است، این نظریه شامل چندین اصل اصلی است که بر یادگیری مشاهدهای تأکید دارد.
دوره های مرتبط
یادگیری مشاهده ای
نظریه یادگیری اجتماعی آلبرت بندورا نشان می دهد که افراد از طریق مشاهده اعمال دیگران یاد می گیرند. این بدان معنی است که الگوها نقش مهمی در توسعه بازی می کنند. هنگامی که رفتار یک فرد را مشاهده می کنیم، در مورد برخی از اقدامات و نتایج آنها اطلاعات می گیریم. به عنوان مثال، ممکن است مشاهده کنید که آنها چگونه با شکست ها و پیروزی ها برخورد می کنند. این اصل در تضاد با نظریه های سنتی است که بر یادگیری تنها از تجربه مستقیم تاکید دارند.
فرآیندهای شناختی در یادگیری
طبق نظریه بندورا، فرآیندهای شناختی برای یادگیری بسیار مهم هستند. او بیان می کند که افراد پردازشگر اطلاعات فعال هستند. شما فقط به محرک ها پاسخ نمی دهید. شما مشاهده می کنید، تفسیر می کنید و سپس در مورد تکرار رفتار مشاهده شده تصمیم می گیرید.
انتظارات، باورها و خودکارآمدی همگی بر اتخاذ یک رفتار تأثیر میگذارند. نظریه بندورا بین یادگیری شناختی و نظریه های رفتاری سنتی پل می زند.
کسب رفتارهای جدید
بندورا استدلال می کند که یادگیری می تواند بدون تغییر رفتار فوری رخ دهد. این بدان معنی است که یادگیری و رفتار به طور جدایی ناپذیری به هم مرتبط نیستند. به عنوان مثال، ممکن است مدیری را مشاهده کنید که درگیری در محل کار را خنثی می کند. حتی اگر فوراً از آن مهارت های حل تعارض استفاده نکنید، هنوز یاد گرفته اید که چگونه از آنها استفاده کنید.
این اطلاعات تا زمانی که انگیزه یا نیازی برای اقدام وجود نداشته باشد، خاموش می ماند. به این ترتیب، یادگیری میتواند یک فرآیند خاموش باشد و افراد اطلاعات را برای بعد جمعآوری و ذخیره کنند.
تقویت غیر مستقیم
از نظر نظریه پردازان یادگیری اجتماعی، تقویت و تنبیه تأثیرات غیرمستقیم بر یادگیری دارد. نظریه اسکینر بیان می کند که یادگیری از طریق تقویت مستقیم منفی و تقویت مثبت اتفاق می افتد.
در عوض، نظریه یادگیری اجتماعی از طریق تقویت غیرمستقیم، یادگیری جانشینی را ترویج می کند. این بدان معناست که افراد اگر رفتارهایی را دیده باشند که دیگران به خاطر آنها پاداش داده اند، احتمال بیشتری دارد که از آنها تقلید کنند. به عنوان مثال، دیدن اینکه یک همتا از یک پروژه تمجید می کند ممکن است شما را تشویق کند که عملکرد خوبی داشته باشید.
الگوها: رفتار مطلوب دیگران
بندورا بیان می کند که یادگیری مستلزم مدل سازی است. مدل سازی شامل تقلید رفتارهای جدید با مشاهده و تکرار اعمال دیگران است.
روش های مختلفی برای یادگیری رفتارهای جدید وجود دارد، مانند:
- مدل های زنده (شخص رفتار خود را نشان می دهد)
- آموزش کلامی (فردی رفتار را توصیف می کند)
- مدل های نمادین (رسانه یک رفتار را به تصویر می کشد)
این فرآیند مدل سازی به ویژه در کسب رفتار اجتماعی و مهارت های ارتباطی تأثیرگذار است. مدلینگ همه چیز را از زبان بدن گرفته تا رفتار اخلاقی شکل می دهد. پس از مشاهده رفتار، مدل سازی زمانی اتفاق می افتد که شما عمل منعکس شده را در رفتار معمول خود بگنجانید.
نکات کلیدی از نظریه
نظریه یادگیری اجتماعی چیزهای زیادی در مورد روانشناسی اجتماعی و رشد شناختی به ما آموخته است. در نتیجه، اطلاعات موجود می تواند به طور قابل درک بسیار زیاد باشد. این می تواند به دیدن خلاصه ای از نکات مهم یادگیری کمک کند.
در اینجا چند نکته کلیدی از نظریه یادگیری اجتماعی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- کودکان از رفتارهای مشاهده شده تقلید می کنند، از جمله رفتارهای پرخاشگرانه و رفتارهای مثبت
- تعاملات اجتماعی در فرآیند یادگیری مهم هستند
- کار گروهی به مسئول نگه داشتن افراد کمک می کند
- الگوهای مثبت مهم هستند
- شما می توانید درس ها را به صورت نایب و همچنین از طریق تجربیات مستقیم بیاموزید
چرا نظریه یادگیری اجتماعی برای شما مرتبط است؟
اگر یادگیری چیزهای جدید بخشی از زندگی روزمره شما نیست، ممکن است تعجب کنید که نظریه یادگیری اجتماعی چگونه برای شما کاربرد دارد. با این حال، همه می توانند از بررسی فرآیند یادگیری خود بهره مند شوند. شما زمان بیشتری را صرف یادگیری و اتخاذ رفتارهای جدید نسبت به آنچه تصور می کنید می گذرانید. شما دائماً در مورد روابط شخصی درس می آموزید و با فناوری جدید سازگار می شوید. هر روز اطلاعات جدیدی در جهان منتشر می شود.
با درک اینکه چگونه رفتار دیگران بر رشد شما تأثیر می گذارد، می توانید خود را بهتر درک کنید. یادگیری انگیزه ها و فرآیندهای فکری خود نیز می تواند به شما در ایجاد خودآگاهی بهتر کمک کند. وقتی خودتان را به خوبی بشناسید، تشخیص اینکه چه تغییراتی در سبک زندگی برای رسیدن به رضایت لازم دارید، آسان تر می شود.
5 راه برای استفاده از نظریه یادگیری اجتماعی برای بهبود زندگی شما
روش های مختلفی وجود دارد که می توانید نظریه یادگیری اجتماعی را در زندگی خود به کار ببرید. از دانش روانشناسی اجتماعی می توان برای کمک به یادگیری موثرتر استفاده کرد.
1. رشد مهارت ها را در گروه ها به حداکثر برسانید
تجربیات یادگیری شما را می توان با دعوت از دیگران برای پیوستن به شما افزایش داد. راه های مختلفی برای مشارکت در یادگیری گروهی وجود دارد. جلسات نمونه کاملی هستند. آنها یادگیری و رشد اجتماعی را ترویج می کنند و آنها را به فرصت های ایده آل برای یادگیری مهارت های جدید تبدیل می کنند. شما ممکن است یک «ناهار و یادگیری» داشته باشید که در آن یکی از اعضای تیم چیزی را به گروه آموزش می دهد که در مورد آن آگاه است.
اگر می خواهید رشد شخصی خود را تقویت کنید، جوامع یادگیری حرفه ای می توانند مفید باشند. اگر می خواهید مهارت جدیدی یاد بگیرید، با دوستان خود دور هم جمع شوید یا در یک کلاس اجتماعی شرکت کنید. یادگیری با هم در یک زمینه اجتماعی به شما کمک می کند تا انگیزه پیدا کنید. همچنین یادگیری همتا به کسی کمک می کند که در طول فرآیند یادگیری به او تکیه کند و از او راهنمایی بگیرد.
2. اطراف خود را با افراد جاه طلب احاطه کنید
این یک ضرب المثل قدیمی است که شما را با شرکتی که دارید می شناسند. نظریه یادگیری اجتماعی از این ایده پشتیبانی می کند. اگر رویاهای بزرگی دارید، باید با افراد جاه طلبی بگذرانید که درستکاری نشان می دهند. اگر در اطراف افراد تنبل با عادات بد هستید، ممکن است جاه طلبی خود را به خطر بیندازید.
احاطه کردن خود با افرادی که شما را تشویق به رشد می کنند به شما کمک می کند تا پیشرفت کنید. ایجاد عادات و رفتارهای خوب زمانی که از دیگران الگو می گیرید به طور طبیعی به وجود می آید. از قدرت الگوهای مثبت به نفع خود استفاده کنید.
3. آموزش از طریق مدل سازی
آموزش و نصیحت دیگران به تنهایی کافی نیست. شما باید از طریق رفتار خود الگو قرار دهید و با ارزش های شخصی خود زندگی کنید. در مورد آن فکر کنید. آیا به کسی گوش می دهید که در مورد اخلاق کاری موعظه می کند اما برای غلبه بر تنبلی کاری انجام نمی دهد ؟ در مورد کسی که ادعا می کند از صداقت دفاع می کند اما پشت سر دیگران صحبت می کند چه؟
برای آموزش از طریق الگوسازی، آنچه را که موعظه می کنید تمرین کنید. اگر در حین ورود کارمند به یک همکار جدید درباره برنامهای آموزش میدهید، آنها را راهنمایی کنید. این نمایش به حفظ آنها کمک می کند و نشان می دهد که مایلید به آنها در یادگیری کمک کنید.
4. تاثیر رسانه های اجتماعی را درک کنید
اکنون که قدرت رفتار آموخته شده را می دانید، ممکن است متوجه شوید که اطراف شما چقدر تأثیر دارد. طبق توصیههای سال ۲۰۲۳ جراح عمومی ایالات متحده، نوجوانانی که بیش از سه ساعت در روز از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای روانی هستند.
دیدن خشونت رسانه ای و سایر تصاویر منفی ممکن است برای سلامت روان شما مفید نباشد. یک متاآنالیز در سال 2023 در مورد خشونت رسانه ای و اضطراب با قرار گرفتن در معرض افزایش اضطراب مرتبط بود. باید فید رسانه خود را با حساب هایی پر کنید که رفتار دلخواه شما را نشان می دهند. به عبارت دیگر، صفحات پر از مثبت بودن را دنبال کنید که نشان دهنده اهداف زندگی شما هستند . دیدن رفتار مثبت باعث میشود که شما آن را در زندگی خود تکرار کنید.
5. بازخورد سازنده را بپذیرید
یکی از مزایای یادگیری با گروه، بازخورد سازنده است . عباراتی مانند «چه میشود اگر، در عوض، شما…» یا «فکر میکنم شاید راحتتر باشد اگر…» وقتی به روش درست ارائه شود مفید هستند. درخواست بازخورد می تواند به فرآیند حل مسئله و توانایی های خلاقانه شما کمک کند.
لازم نیست هر ذره انتقاد سازنده ای را که دریافت می کنید اعمال کنید، اما سعی کنید ذهن خود را باز نگه دارید. دریافت بازخورد می تواند منجر به نوآوری و بهبود عملکرد شود. اگر وقف خودسازی هستید، یادگیری از دیگران می تواند به رشد شما کمک کند.