دوره های توسعه فردی
دوره های کسب و کار
دوره های روانشناسی
دوره های مدیتیشن
دوره های یوگا
دوره های مالی
دوره های تغذیه

9 نوع گوش دادن: چگونه ارتباط بهتری داشته باشیم

9 نوع گوش دادن: چگونه ارتباط بهتری داشته باشیم
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Pinterest

فهرست مطالب

مهارت های گوش دادن نه تنها می تواند به شما در تفسیر اطلاعات در سطوح مختلف کمک کند، بلکه می تواند با از بین بردن موانع ارتباطی به ایجاد روابط سازنده با دیگران کمک کند. گوش دادن فعال همچنین مستلزم توجه به حالات چهره، نشانه های غیرکلامی و احساسات گوینده است. دلیلش این است که شنونده خوب بودن عمیق تر از شنیدن حرف های دیگران است. گوش دادن فعال به دنبال درک معنا و هدف پشت کلمات است. با مجله قهرمان همراه باشید.

یادگیری در مورد انواع مختلف گوش دادن در ارتباطات می تواند شما را به شنونده بهتری تبدیل کند، به شروع کار شما کمک کند و زمینه های دیگر زندگی شما را بهبود بخشد.

 

9 نوع مهارت شنیداری

9 نوع مهارت شنیداری زیر می تواند به شما در ایجاد ارتباط موثرتر در روابط کمک کند :

  1. گوش دادن اطلاعاتی
  2. گوش دادن تبعیض آمیز
  3. گوش دادن انتخابی
  4. گوش دادن دلسوزانه
  5. گوش دادن جامع
  6. گوش دادن همدلانه
  7. گوش دادن انتقادی
  8. گوش دادن انعکاسی
  9. گوش دادن قدردانی

 

1. گوش دادن اطلاعاتی

وقتی می خواهید مفهوم جدیدی را یاد بگیرید، باید از گوش دادن اطلاعاتی برای درک و حفظ اطلاعات استفاده کنید. این نوع گوش دادن به طور کلی از شما نیاز دارد که دامنه توجه خود را افزایش دهید و مهارت های تمرکز و تمرکز را به کار ببرید. برای یادگیری چیزهای جدید، باید از مهارت های تفکر انتقادی نیز برای درک آنچه در زمینه اطلاعات مرتبط یاد می گیرید استفاده کنید.

چند نمونه از موقعیت‌های استفاده از گوش دادن اطلاعاتی عبارتند از:

  • مربیگری
  • آموزش کار
  • یادگیری خودگردان در خانه یا محل کار
  • گوش دادن به کتاب الکترونیکی آموزشی

وقتی مهارت‌های شنیداری اطلاعاتی خود را بهبود می‌بخشید، به خود قدرت می‌دهید تا یادگیرنده بهتری شوید. تقویت گوش دادن اطلاعاتی همچنین می تواند به شما در ایجاد اعتماد به نفس و دستیابی به اهداف شغلی خود کمک کند.

 

2. گوش دادن تبعیض آمیز

گوش دادن متمایز نوعی از گوش دادن است که شما با آن متولد شده اید و می تواند در طول زمان بهبود یابد. گوش دادن متمایز به جای تکیه بر کلمات، بر لحن صدا، نشانه های کلامی ، زبان بدن و سایر نکات ظریف تمرکز می کند.

نوزادان شنونده های تبعیض آمیزی هستند، زیرا می توانند قبل از اینکه بتوانند کلمات را درک کنند، قصد آنچه گفته می شود را درک کنند. به عنوان مثال، اگر کسی با لحن احمقانه و شادی آور با آنها صحبت کند، معمولاً لبخند می زند و می خندد. این نوع گوش دادن همچنین به آنها کمک می کند تا صداهای مختلف را تشخیص دهند تا بدانند چه کسی صحبت می کند.

اما نوزادان تنها شنوندگان تبعیض آمیز نیستند. هنگام گوش دادن به مکالمه به زبان خارجی از مهارت های گوش دادن متمایز استفاده می کنید. این سبک گوش دادن به شما امکان می دهد لحن و لحن را تجزیه و تحلیل کنید تا به پر کردن شکاف ارتباطی کمک کنید.

همچنین می توانید از نشانه های غیرکلامی استفاده کنید برای گوش دادن و درک موثرتر به عنوان مثال، حالات چهره، زبان بدن و تماس چشمی یک گوینده می تواند چیزهای زیادی را در مورد معنای پیام آنها آشکار کند. وقتی در یک مذاکره انتقادی یا مکالمه کاری هستید، این مهارت گوش دادن فعال می تواند به شما کمک کند بین خطوط بخوانید.

به عنوان مثال، بگویید از یکی از همکاران خود می‌پرسید که آیا با تصمیم خاصی موافق هستند یا خیر. با وجود اینکه آنها می گویند بله، می توانید از تماس چشمی و زبان بدن آنها در طول مکالمه خود متوجه شوید که چیزی اشتباه است.

با استفاده از مهارت‌های گوش دادن متمایز خود، این نشانه‌های غیرکلامی را دریافت می‌کنید و از آنها می‌پرسید که آیا مطمئن هستند یا تغییراتی وجود دارد که می‌خواهند ایجاد کنند.

 

3. گوش دادن انتخابی

گوش دادن انتخابی، همچنین به عنوان گوش دادن جانبدارانه شناخته می شود، گوش دادن فقط برای اطلاعاتی است که می خواهید بشنوید. گوش دادن انتخابی می تواند آگاهانه یا ناخودآگاه اتفاق بیفتد و منجر به سوء تفاهم ناخواسته یا تصمیم گیری مغرضانه شود.

تصور کنید که در حال رهبری یک جلسه تیمی برای بحث در مورد یک سری پروژه های جدید هستید. شما ناخودآگاه چالش‌برانگیزترین تکالیف را به افرادی که در دفتر کار می‌کنند با این فرض که جاه‌طلب‌تر و متعهد به نقش‌هایشان هستند، محول می‌کنید. این نمونه‌ای از تعصب نزدیکی است زیرا شما نسبت به کارگرانی که روزانه می‌بینید تعصب دارید.

در مکالمه ای دیگر، از تیم خود برای معرفی محصول جدید درخواست می کنید و متوجه می شوید که نسبت به کسانی که نظراتشان را تایید می کند، طرفدار دارید. این نمونه ای از سوگیری تایید است زیرا شما از نظرات افرادی که دیدگاه شما را با شما درمیان دارند حمایت می کنید.

 

4. گوش دادن دلسوزانه

احساسات محرک قوی گوش دادن دلسوزانه است. شنونده به جای تمرکز اولیه روی کلمات گوینده، بر احساسات گوینده تمرکز می کند تا بتواند بدون قضاوت یا قطع صحبت، آنچه را که گفته می شود تفسیر کند.

با استفاده از گوش دادن دلسوزانه، شما سعی می‌کنید پشتیبانی مورد نیاز گوینده را فراهم کنید. شما درک می کنید که آنها واقعا چه احساسی دارند و می توانید یک ارتباط عمیق برقرار کنید.

هدف این است که گوینده احساس کند شنیده می شود و زمانی که به این روش توجه می کنید، مورد تایید قرار می گیرد. اگر می خواهید مکالمات معناداری ایجاد کنید، گوش دادن دلسوزانه بسیار مهم است.

بگویید که با همکار خود در خواربارفروشی برخورد کرده اید و شروع به گفتگو کرده اید. آنها ناراحت به نظر می رسند، بنابراین از گوش دادن دلسوزانه برای شناسایی احساسات و عواطف اساسی آنها استفاده می کنید. با انجام این کار، متوجه می‌شوید که چقدر از عدم قدردانی از کارشان ناامید شده‌اند. شما تصمیم می گیرید با عدم قطع کردن یا قضاوت کردن، گوش دادن غیرفعال را تمرین کنید. در عوض، به کلمات و نشانه های غیرکلامی آنها توجه می کنید. انتخاب شما برای کمتر صحبت کردن و بیشتر گوش دادن به شما کمک می کند تا احساسات آنها را تفسیر کنید و با ایجاد احساس شنیده شدن به گفتگو پایان دهید.

 

5. گوش دادن جامع

گوش دادن جامع شبیه به گوش دادن متمایز است زیرا مهارتی است که در اوایل کودکی ایجاد می کنید. با این حال، برخلاف گوش دادن متمایز، این نوع گوش دادن به مهارت های زبانی نیاز دارد و یک توانایی ذاتی نیست. در عوض، مهارت‌های زبان و واژگان پایه را در اوایل زندگی یاد می‌گیرید و در طول زمان به رشد آن توانایی‌ها ادامه می‌دهید.

شما از گوش دادن جامع برای درک معنای پیام از طریق کلمات استفاده می کنید. چندین نوع دیگر از گوش دادن در ارتباطات مبتنی بر این سبک گوش دادن است. به عنوان مثال، شما باید از گوش دادن جامع استفاده کنید تا از شنیدن اطلاعاتی برای یادگیری چیزهای جدید استفاده کنید. در خانه و محل کار، باید از ترکیبی از گوش دادن جامع و تبعیض آمیز استفاده کنید تا پیام هایی را که مردم در حال برقراری ارتباط هستند، درک کنید.

به عنوان مثال، تصور کنید همکارتان در مورد یک پروژه به شما توضیح می دهد. برای تجزیه و تحلیل و درک پیام آنها، باید از گوش دادن جامع استفاده کنید. پس از تکمیل پروژه، هنگام دریافت بازخورد در مورد تلاش های خود از گوش دادن جامع استفاده می کنید.

 

6. گوش دادن همدلانه

گوش دادن همدلانه، که به عنوان گوش دادن همدلانه یا گوش دادن درمانی نیز شناخته می‌شود، به شما کمک می‌کند دیدگاه‌های دیگران را درک کنید و خود را در جای آنها تجسم کنید. به جای تمرکز بر مکالمه، از گوش دادن درمانی استفاده می کنید تا به تجربیات یک گوینده ارتباط برقرار کنید که گویی آن ها متعلق به خودتان هستند.

هر چند مشابه، گوش دادن همدلانه با گوش دادن همدلانه متفاوت است. با گوش دادن دلسوزانه، هدف شما درک احساسات و عواطف یک فرد برای ارائه حمایت است. گوش دادن همدلانه یک گام فراتر می رود و به شنونده اجازه می دهد تا با تجربه گوینده به گونه ای ارتباط برقرار کند که انگار تجربه خودش است.

بگویید رئیس شما به تازگی اعلام کرده است که سفر این هفته شرکت به دلیل کاهش بودجه لغو شده است. با استفاده از گوش دادن همدلانه، می توانید بشنوید که مدیریت ارشد چقدر برای کنترل هزینه ها بر رئیس شما وارد می کند. با این حال، شما همچنین می‌دانید که کارمندان تحت فشار قرار می‌گیرند، زیرا مشتاقانه منتظر تمرین تیم‌سازی بودند . با استفاده از گوش دادن همدلانه، به جای احساساتی شدن، می‌فهمید که چرا مدیرتان این تصمیم را گرفته است، زیرا می‌توانید تصور کنید که بودن در موقعیت او چگونه است.

 

7. گوش دادن انتقادی

تجزیه و تحلیل اطلاعات پیچیده نیاز به گوش دادن انتقادی دارد، که فراتر از رمزگشایی ساده یک پیام با استفاده از گوش دادن جامع است. به عنوان یک شنونده انتقادی، دانش و تجربه خود را برای درک پیام گوینده در یک زمینه گسترده تر به کار می گیرید.

گوش دادن انتقادی هنگام حل مسئله در محل کار ضروری است. به عنوان مثال، هنگام تعیین نحوه رسیدگی به درخواست مشتری غیرمعمول و پیچیده، از این نوع گوش دادن استفاده می کنید. شما همچنین از گوش دادن انتقادی برای تجزیه و تحلیل راه حل های ارائه شده توسط دیگران استفاده می کنید تا بتوانید تصمیم بگیرید که آیا موافق یا مخالف هستید.

 

8. گوش دادن انعکاسی

گوش دادن انعکاسی یک سبک ارتباطی است که به طور فعال نشان می دهد که پیام گوینده را می شنوید، درک می کنید و پردازش می کنید. سپس اطلاعات را به آنها بازگردانید تا تأیید کنید که به درستی درک شده است.

عناصر اصلی گوش دادن بازتابی به شرح زیر است:

  • بر شنیدن پیام گوینده تمرکز کنید
  • معنای آنچه گفته شد را تجزیه و تحلیل کنید
  • پیام را تکرار یا ترجمه کنید
  • تأیید کنید که به درستی متوجه شده اید

با شفاف سازی آنچه شنیدید، گوش دادن انعکاسی سوء تفاهم ها را کاهش می دهد و منجر به مکالمات سازنده تر می شود.

به عنوان مثال، فرض کنید همکار شما از دعوت نشدن به یک جلسه مهم اداری ابراز عصبانیت کرده است. شما با دقت درگیر می‌شوید و گوش می‌دهید، اطلاعاتی را که می‌شنوید تفسیر می‌کنید، و سپس پیام را با گفتن این جمله منعکس می‌کنید: “قابل درک است که از اینکه از جلسه کنار گذاشته شده‌اید احساس عصبانیت می‌کنید. چه کمکی می‌توانم انجام دهم؟”

 

9. گوش دادن با قدردانی

گوش دادن قدردانی بر گوش دادن برای لذت تمرکز دارد. ذهنی است و حول افکار و احساسات شما متمرکز است. گوش دادن قدردانانه حتی می تواند به سلامت و تندرستی شما کمک کند. یکی از نمونه های گوش دادن قدردانی، موسیقی است.

گوش دادن به موسیقی کلاسیک منجر به کاهش فشار خون و ضربان قلب و همچنین بهبود خلق و خو شد. علاوه بر موسیقی، نمونه های دیگری از گوش دادن قدردانی شامل گوش دادن به پادکست ها، سخنرانی ها و مدیتیشن هدایت شده است.

فرض کنید در حال رانندگی به سمت محل کار هستید و آهنگ مورد علاقه خود را از رادیو گوش می دهید. شما از گوش دادن قدردانی استفاده می کنید زیرا از غوطه ور شدن فعالانه خود در تجربه موسیقی لذت می برید.

 

 

نکاتی برای بهبود مهارت شنیداری

برای تبدیل شدن به یک شنونده بهتر، تسلط بر انواع مهارت های شنیداری تا حد امکان مفید است. چه نوع خاصی مانند گوش دادن انتقادی باشد یا به طور کلی به سادگی درباره گوش دادن فعال بیشتر بدانید، نکات زیر به تقویت توانایی های ارتباطی شما در خانه و دفتر کمک می کند.

  • روی نشانه های غیرکلامی تمرکز کنید : به حالات چهره و زبان بدن گوینده توجه کنید.
  • از قطع صحبت سخنران خودداری کنید : صبور باشید و اجازه دهید گوینده پیام خود را به پایان برساند.
  • سؤالات باز بپرسید : وقتی سخنران تمام شد سؤالات را بپرسید تا نشان دهید که توجه، درگیر و علاقه مند به یادگیری بیشتر در مورد آنها هستید.
  • سعی کنید قضاوت نکنید : نسبت به گوینده همدلی نشان دهید و ذهنی باز و بدون قضاوت و تعصب داشته باشید.
  • ارتباط چشمی را حفظ کنید : برای اینکه به گوینده نشان دهید که شنونده ای درگیر هستید، تماس چشمی برقرار کنید.

 

چرا گوش دادن در زندگی و محل کار بسیار مهم است؟

گوش دادن یک جزء حیاتی از مهارت های ارتباطی قوی است. برای درک واقعی آنچه کسی می گوید، باید کاملاً حضور داشته باشید و توجه داشته باشید. گوش دادن فعال تکنیک‌ها شما را درگیر می‌کنند و در عین حال باعث می‌شوند گوینده احساس ارزشمندی کند و شنیده شود. کلید گوش دادن فعال، صبور بودن و پذیرش دیگران در مکالمه است. به این ترتیب، اعتماد ایجاد می کنید و در عین حال به گوینده کمک می کنید احساس حمایت عاطفی کند.

بدون مهارت های گوش دادن یا گوش دادن انتقادی، به راحتی می توان جزئیات یا نشانه های کلامی را از دست داد، فرضیاتی ایجاد کرد و درباره آنچه که دیگران می گوید، قضاوت نادرست کرد. با این حال، هنگامی که گوش دادن فعال را تمرین می کنید، از افزایش آگاهی از احساسات و نشانه های غیرکلامی گوینده بهره مند می شوید. گوش دادن همچنین به شما این امکان را می دهد که در هنگام مکالمه به طور فعال پاسخ های اساسی و معنی دار ارائه دهید. اگر چیزی گیج کننده است، می توانید برای روشن شدن آنچه شنیده اید سؤال بپرسید.

مهارت یادگیری را تقویت کنید

جدیدترین دوره ها​

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فردی
کسب و کار
مراقبه - یوگا
مطالب پر بازدید
دوره های توسعه فردی
دوره های کسب و کار
دوره های روانشناسی
دوره های مدیتیشن
دوره های یوگا
مطالب پر بازدید

تخفیف 50%

✔  روی تمام دوره های آموزشی

✔  اشتراک ویژه(VIP)

اولین آموزش خود را دریافت کنید!

کد تخفیف:     B7DKETD3